28 mai 2012

Geografia ultimilor ani

Eram cel mai bun la Geografie in generala, dar si cel mai lenes.Nu-mi placea sa invat dupa ce ne dictau doamnele profesoare(ca s-au tot schimbat, erau asa calatoare).Imi luam niste foi goale, desenam rauri, munti, ma plimbam cu pixul printre ele si le invatam fiecare poteca.Aveam si atlasul din care imi tipaream in minte hartile. Orasele si regiunile statelor imi erau deja cunoscute, deoarece priveam cu tata la televizor multe evenimente sportive, cu echipe ce purtau denumirea orasului din care faceau parte. Astfel, la ore reuseam sa  impresionez colegii cand stiam de unde este Venlo, si-l mai aratam si pe harta.La examenul de INcapacitate am luat 9.50, am fost un pic frustrat pentru greseli, dar n-am plans ca o colega care a luat aceeasi nota ca si mine.
In liceu orele de geografie s-au transformat in ore de dirigentie, iar notele erau in raport cu cate flori,si ce flori aduceai dirigintei, sau ... dupa starea parintilor tai. Cateodata primeam note mai mari, doar pentru aprecierea dirigintei pentru pasiunea mea, geografia. Imi invatam ce-mi placea mai mult, iar restul de materie simteam ca nu merita sa o citesc, nici macar pentru diriginta, asa cum la Chimie invatam si pentru a-i rasplati increderea pe care mi-o acorda profesoara. La Bac am dat Sport, nu Geografie, pentru ca vroaim sa fiu sigur ca iau 10-le care sa-mi ridice media.Turismul la ASE a fost o varianta, dar tot vedeam cum multi tot stau prin facultati ani de zile, pe banii parintilor, si apoi o terminau si nu-si gasesc un loc de munca, sau se mai apuca de inca o facultate, sugand toate mineralele parintilor.Parintii mei nu-s ingineri, si nici medici, sunt parinti normali, iubitori, si m-ar fi tinut si 10 ani la facultate daca mi-as fi dorit.Dar m-am decis sa fac Spiru Haret, sa nu stau pe spinarea lor, sa-mi pot lua si un job, sa aduni bani si ceva experienta.Erau mandri de mine, pentru ca pe timpul lor, nu si-au permis sa faca o facultate.
Asadar, la facultate n-am avut geografie, de fapt mi-am dat seama prin anul 2 ca n-aveam nici ce-mi dorisem. Acasa priveam pe hartile de pe timpul scolii generale si ma indignam ca stiu atatea locuri, dar n-am vizitat nici un sfert din tara noastra.Apoi ai venit tu, aer cald adus de la cele mai paradiziace zone ale Pamantului, si m-ai plimbat prin atatea locuri.Ce mic eram cand ma vedeam pus acolo, intre pixul verde,si albastru, privind spre burnita amiezii, sau fata in fata cu pata portocalie.Dar dintre toate, cel mai mult ador calatoria prin venele noastre.

2 comentarii: